IZRADA BILJARA
od 1993.g.

Montaža od strane zaposlenika na licu mjesta

Moja košarica Košarica je prazna
 

Savjeti za kupnju biljarskog stola

Savjeti za kupnju biljarskih stolova – za sve koji još ne znaju točno koje zahtjeve mora ispuniti biljarski stol. Tko se zanima za biljarski sport i želi sam nabaviti biljarski stol, mora znati koji se kriteriji moraju uzeti u obzir.

Kupnja biljarskog stola kao hobi kod kuće ili kao vrsta sporta

Biljarski se sport ubraja među najpopularnije slobodne aktivnosti, bilo da se radi o profesionalcu ili amateru, biljarskim kafićima ili o vlastita četiri zida. Sam biljarski stol najvažnija je komponenta biljarskog sporta i već dugo se može vidjeti i izvan igraonica i biljarskih klubova. Velika raznolikost izvedbi biljara i razne kategorije cijena omogućuju profesionalnom igraču ili amateru i u vlastitom domu užitak u biljarskoj igri. Osobit vrhunac sa sigurnošću je biljarski stol u sobi za biljar vlastitog doma koja je potpuno opremljena barskom komodom, vitrinom za biljarske štapove, biljarskom svjetiljkom i svime što biljarsko srce želi. Pored toga, svaki biljarski stol se individualno može oblikovati bojom drveta ili biljarskog platna. Sljedeći savjetnik će vam pokazati pravi put za kupnju biljarskog stola.

Savjetnik za kupnju biljarskog stola: što treba imati na umu, koje razlike postoje i što je kod jednog biljarskog stola doista važno.

Što očekujem od biljarskog stola?

Prije kupnje biljarskog stola najprije je bitno što se očekuje od biljarskog stola. Profesionalci, poluprofesionalci i amateri sigurno imaju različita očekivanja od biljarskog stola. Bilo da se koristi u svrhu treniranja, za razonodu ili čak na javnim mjestima, kao što su prostorije za mladež ili kafići, za svako područje postoji pravi biljarski stol. Tko svoj biljarski stol postavi u svoja četiri zida, bilo u podrumu za proslave ili u sobi za biljar od izgleda i dizajna sa sigurnošću očekuje više nego gostioničar s jednim biljarskim stolom u svojoj gostionici. Što u tom slučaju ovdje vrijedi za biljarski stol, vrijedi također i za pribor za biljar kao što su biljarski štapovi ili loptice.

Veličina biljarskog stola

Važna i odlučujuća stvar je, naravno, veličina biljarskog stola. Pitanje koje se ovdje postavlja jest koliko mjesta stoji na raspolaganju i koliki smije ili treba biti stol za biljar. Točne dimenzije i potrebni prostor u sobi za biljar naći ćete u našem savjetniku za sobu za biljar.

Za profesionalnog igrača u obzir dolaze isključivo turnirske dimenzije, kao npr. 9ft. Budući da se ni u slobodnom vremenu ništa ne radi polovično, mora se uzeti u obzir da nema svatko tako mnogo prostora za tako veliki biljarski stol. Ali u osnovi se i biljarski stolovi s manjim dimenzijama, poput onih od 6ft ili 7ft, mogu preporučiti bez ikakvih ograničenja. Naposljetku je osobni ukus to što će o tome slobodno odlučiti.

Koje razlike postoje u načinu gradnje biljarskih stolova?

Značajna razlika je načelno u materijalu igraće površine, dakle ploče ispod biljarskog platna. Ova ploča se sastoji od jednodijelne standardne ploče ili ploče od škriljca. Biljarskom stolu s pločom od škriljca u svakom slučaju treba dati prednost nad biljarskim stolom sa standardnom pločom, jer ploča od škriljca ne samo da ima bolja svojstva za igru nego je i dugovječnija od standardne ploče. Ploča od škriljca neće se izobličiti, ali je mnogo teža, pa se uglavnom kod velikih veličina, kao npr. za 8ft, rastavlja na tri dijela. Međutim, u konačnici je i pitanje novca, jer je škriljac znatno skuplji od standardne ploče.

Što je još bitno kod biljarskog stola

Zacijelo i izgled, dakle dizajn biljarskog stola je bitan, o čemu će ipak svatko odlučivati za sebe. Neovisno o tome, postoje biljarski stolovi sa sustavom povrata kugli i ubacivanja kovanica, što je naravno također bitno za komercijalne ponuđače, kao i stabilnost biljarskog stola.

Gdje mogu najbolje kupiti biljarski stol?

Dobar biljarski stol najbolje je kupovati od odabranog specijaliziranog trgovca, bilo da je to biljarska trgovina ili internet. Bitno je da se u vidu ima kvaliteta biljarskog stola. Kod ponuda novih „visokokvalitetnih" biljarskih stolova po niskoj cijeni treba biti jako oprezan! Takvi biljarski stolovi slabije kvalitete predviđeni su više kao igračka, a ne kao sportska oprema, veličina je dostatna uglavnom za dječju sobu, izrada igraće ploče je također loša, kao i materijal (često od plastike). Zato, upravo kod biljarskih stolova ne treba štedjeti tamo gdje ne treba.