IZRADA BILJARA
od 1993.g.

Kvaliteta i pouzdanost duže od 20 godina.

Moja košarica Košarica je prazna

Savjeti za kupnju biljarskog štapa

Savjeti za kupnju biljarskih štapova – za sve koji još ne znaju točno koje zahtjeve mora ispuniti biljarski štap. Tko se zanima za biljarski sport pa i sam redovito igra biljar, trebao bi kupiti visokokvalitetne biljarske štapove.

Posebice kod biljarske igre dobar štap ima odlučujuću prednost.

Samo je pitanje vremena kad ćete se kao redoviti igrač biljara odlučiti na kupnju vlastitog štapa. Naposljetku, i svoje vlastito ponašanje u igri moći će se poboljšati uz pomoć vlastitog štapa čija svojstva se najbolje poznaju. Sada postoji mogućnost kupnje biljarskog štapa putem Interneta ili u specijaliziranoj biljarskoj trgovini. Bez sumnje: u internetskim trgovinama će se naći povoljniji štapovi, ali tu ipak nedostaje individualni savjet, kao i mogućnost opipavanja i dodirivanja štapa. Sljedeći savjetnik će vam pokazati pravi put za kupnju prvog biljarskog štapa. Tko se ipak već dovoljno informirao i komu je specijalizirani trgovac previše skup trebao bi putem interneta ciljano kupiti svoj željeni štap.

Savjetnik za kupnju biljarskog štapa: što je štap, od čega se sastoji, koliko smije stajati i na što se treba obratiti pozornost

Biljarski štap

Biljarski štap je štap za igranje kojim se igra bijela kugla. Štapovi se proizvode u različitim oblicima, dizajnima i duljinama, pri čemu štapovi za pool biljar imaju standardnu duljinu od 147 cm, dakle 58''. U osnovi su biljarski štapovi uvijek od drveta, ali se prave i od drugih materijala kao što su plastika, stakloplastika ili aluminij. Razlike su u cijeni, a kod odabira drveta i u tvrdoći. Tvrdo drvo se koristi prije svega za snažne udarce. Laici ovu razliku vjerojatno neće ni primijetiti. Najznačajnije odlike štapa su da je ravan i da nije savijen. Osim toga, da lijepo klizi preko ruke i da se ne cijepa, ne prianja, niti da se lijepi.

Vrh štapa – kapica i prsten (ferula)

Vrh štapa sastoji se od dva dijela, kapice i ferule. Kapica je takozvani kožni vrh ledenog brijega, a kod štapova za pool biljar i karambol onda slijedi ferula od bijelog umjetnog materijala. Kod biljarskih štapova za snooker ferula je metalna i malo kraća. Kapica se tijekom proizvodnje uvijek lijepi na ferulu. Ako je ista pričvršćena vijkom, to je znak slabije kvalitete! Kapica se razlikuje u promjeru za tri različita načina biljarske igre.

Kapica, promjer Ø

Promjer štapa za pool biljar: Ø 11-13 mm

Promjer štapa za snooker biljar: Ø 9-10 mm

Promjer štapa za karambol: Ø 10,5-12 mm

Navoj štapa

Idealan štap nema navoj! Zbog duljine postoji problem da se štap teže može transportirati, što vodi do toga da čak i profesionalni igrači koriste dvodijelne štapove. Kod pool biljara i karambola biljarski je štap otprilike u sredini podijeljen na dva dijela. Štapovi za snooker su tradicionalno podijeljeni u omjeru ¾ i ¼. Biljarski štapovi koji su sastavljeni od više od dva dijela, izuzetak čine Break & Jump štapovi u pool biljaru, uglavnom su znak slabije kvalitete!

Materijal za štapove

U osnovi su biljarski štapovi uvijek od drveta, ali se prave i od drugih materijala kao što su plastika, stakloplastika ili aluminij. Gornja dva dijela štapa za pool biljar i karambol tradicionalno se proizvode od javora. Biljarski štapovi na području snooker biljara proizvode se tradicionalno od jasena, no u današnje vrijeme mogu biti i od javora. Biljarski štap prilikom kupnje u svakom slučaju treba provjeriti je li pravolinijski i to tako što se isti u jednom komadu (dakle jednom sastavljen vijčanim spojem) zakotrlja na nekoj ravnoj površini kao što je, primjerice, biljarski stol.

Težina štapova

Ne postoje zadane vrijednosti za idealnu težinu štapa. Načelno treba biti prihvatljiva ona težina o kojoj svatko sam za sebe mora odlučiti čime će dobiti bolji osjećaj igre. Sklonosti za određenu težinu uglavnom se mijenjaju tijekom godina biljarske karijere.

Uobičajene težine biljarskih štapova

Pool biljar: 17-21 unci (oko 480-600 grama), uglavnom 19 unci

Snooker biljar: 17 unci (oko 480 grama)

Karambol: 460-520 grama

Koliko bi biljarski štap trebao biti skup?

Prikladan štap za početak i učenje leži u srednjoj kategoriji cijena, oko 50 - 100 eura. U početnoj fazi često preporučujemo odabir prvorazredne kvalitete – kasnije, kad proširimo naše znanje o biljarskoj igri dolazi vrijeme za profesionalni „vlastiti" štap poznate marke. Nalijepljena kapica, gornji dio koji se može odvrnuti i dobra izrada štapa trebali bi i u ovoj kategoriji cijena biti osnovni preduvjet. Zamjenski dijelovi te sav pribor za štapove također moraju biti dostupni i godinama nakon kupnje. U ovom području uglavnom će se naći samo visokokvalitetni štapovi koji su proizvedeni od javora, koji imaju eventualno i držak s lakiranom površinom ili lanene drške. Za početnike je u svakom slučaju prikladan srednji stupanj tvrdoće štapa. Osim toga preporučuje se i kovčeg za štapove, jer se većina štapova ošteti prilikom transporta.

Koji pribor za biljarske štapove je dostupan?

Za biljarsku igru dostupan je osim glavne opreme i raznovrsni pribor za biljar te potpora za igru. Biljarska kreda se nanosi na kožu, dakle na kapicu da bi se povećalo trenje i preciznost. Mostovi za štapove namijenjeni igranju kugle koja nepovoljno leži. Biljarske rukavice da bi štap bolje klizio preko ruke igrača te alat za biljar i kompleti za popravku u raznim kvalitetama.